Sportstimulering | Verhalenreeks GO! Gezond Onderweg #3

Verhalenreeks GO!   

Met deze keer……..Sabine Zoethout, kindergezondheidscoach bij GO!

GO! betekent gezond onderweg en daarbij willen we je graag helpen. GO! is bedoeld voor kinderen met overgewicht en obesitas. Wij helpen jou om samen met je familie een gezonde leefstijl te krijgen. Dit doen we door tips en adviezen te geven over gezonde voeding, bewegen, slaap en ontspanning. Hierdoor kijken we samen naar wat voor jou haalbaar en om te zetten is. En natuurlijk niet onbelangrijk ……We willen je helpen zodat je weer lekker in je vel gaat zitten en je goed voelt.

Sabine: ‘Ik zie GO! als een begeleidingsproces wat samen met kind en gezin gedaan kan worden. Door adviezen en tips te geven wat gezond voor je lichaam en geest is werken we met elkaar aan een gezonde toekomst en een gezonde leefstijl. Een leefstijl waarin bewegen, gezonde voeding en ontspanning bijdragen aan een gelukkig leven waar ieder kind zichzelf mag zijn.

GO! kan bij ieder kind met overgewicht en obesitas succesvol zijn. Al zijn het kleine stapjes, als de motivatie er is en de leefstijl haalbaar is voor kind en gezin dan kan het een groot succes worden. Niet alleen kijken we naar voeding, maar ook naar waar het kind en gezin tegenaan lopen. Oplossingen bieden, samen oplossen, doelen stellen met elkaar, zo tackelen we de problemen.
Op dit moment begeleid ik veel kinderen, sommigen al ruim een jaar. Ik heb gemerkt dat er veel motivatie is bij de kinderen. Samen met het kind en gezin kijk ik hoe we de lijfstijl kunnen aanpakken. Adviezen en tips worden goed omgezet. Niet alleen gaat het gewicht van de kinderen omlaag, ook zitten ze steeds beter in hun vel. Het is een lange weg, maar door middel van het werkboek en de opdrachten die we bij GO! gebruiken is bij veel kinderen de leefstijl zichtbaar veranderd. Ze letten veel meer op gezonde voeding, net als de rest van het  gezin. Er wordt regelmatig bewogen samen en dat is erg leuk om te zien.

Natuurlijk zijn er altijd kinderen en gezinnen die het erg moeilijk vinden, de motivatie wel eens kwijt zijn. Zeker nu met de coronacrisis is het voor veel kinderen erg zwaar. De online lessen, minder beweging doordat de sportschool dicht is, of het sporten is komen te vervallen.

Veel kinderen en ouders hebben aangegeven dat ze deze tijd als heel vervelend ervaren en slecht de motivatie kunnen vinden om zo actief met een gezondere leefstijl aan de slag te gaan. Ik kan alleen maar als tip geven om toch te proberen naar buiten te gaan, lekker je hoofd leeg maken door te wandelen of te fietsen. Probeer niet te veel snacks en snoep in huis te hebben, dit maakt het extra moeilijk als je veel binnen online lessen moet volgen. Probeer je energie te behouden, je balans te vinden tussen gezonde voeding, blijven bewegen, maar ook leren te ontspannen tussendoor. Iedereen heeft weleens een rot dag, probeer positief te blijven hoe moeilijk dat ook is. Lekker in je vel voelen is van jezelf te leren houden, kijk wat voor jou het fijnste voelt. Bewegen geeft energie, genieten van lekker eten maakt je blij. De balans hierin vinden is moeilijk, maar wel haalbaar.

Bij GO helpen we je hierbij!! Ik maak me sterk voor kinderen met overgewicht en obesitas en wil samen met hun werken aan een fijne en gezonde leefstijl.

 

Sabine Zouthout, kindergezondheidscoach bij GO